Januari 14, 2018

Tujuh Perkara Yang Kita Perlu Lakukan Sebelum Mengerjakan Umrah

Kenapa tuan-tuan dan puan-puan nak pergi umrah?


"Tuan-tuan dan puan-puan perlu banyak bersyukur kerana Allah SWT telah memilih tuan-tuan dan puan-puan sebagai Tetamu-Nya."

"Lihat di luar sana, berapa ramai lagi orang Islam yang mempunyai kemampuan kewangan dan kesihatan tetapi masih belum lagi berkesempatan menunaikan umrah."

"Sebagai tetamu Allah SWT, marilah kita melengkapkan diri kita dengan persiapan yang secukupnya. Di dunia ini apabila kita dijemput sebagai tetamu orang kenamaan, kita akan membuat persiapan yang amat rapi. Maka sebagai tetamu Allah SWT pula, wajarlah persiapan kita lebih rapi, terutamanya persediaan ilmu dan amal ibadat sebelum mengerjakan umrah."

Tujuh Perkara Yang Kita Perlu Lakukan Sebelum Mengerjakan Umrah 1280x720
Penulis kacak berbaju biru


1) Cari Agensi Umrah Yang Berdaftar

Warga Kelana Jaya boleh datang ke Pejabat Andalusia Travel & Tours di Kelana Jaya (sederet Fariz Maju dan Restoran Jemari). Bagi warga Putrajaya pula, boleh ke Pejabat Andalusia & Tours terdekat iaitu di Bandar Baru Bangi. Atau, jika berdekatan dengan Kuala Lumpur, boleh terus ke Ibu Pejabat di Jalan Kampung Pandan. Alamat ada kami sertakan di bahagian bawah artikel ini.

Klik disini untuk senarai penuh agensi pengelola umrah yang berdaftar dengan Kerajaan Arab Saudi.


2) Dapatkan Maklumat Mengenai Pakej Umrah dan Buat Pilihan


  • Nak Umrah Ziarah / Umrah Terus / Umrah Ekonomi / Umrah Ramadan / Umrah Transit ?
  • Nak duduk di Hotel mana? Hotel dekat (50m) atau Hotel jauh sikit (350m - 690m jarak dari Masjidil Haram)
  • Penerbangan apa? (SAUDI / MALAYSIA AIRLINES / AIR ASIA X / lain-lain penerbangan untuk Umrah Ziarah atau Transit).
  • Pilih Tarikh yang dikehendaki.
  • Lihat sektor juga:  Masuk Jeddah/Mekah dahulu atau masuk Madinah?


3) Setelah Membuat Pilihan Tarikh, Buat Bayaran Deposit RM300/seorang dan Isi Borang

4) Terima Resit, Buku Panduan Umrah, Perlindungan Takaful Perjalanan dan Senarai Dokumen yang diperlukan Untuk Tujuan Dapatkan Visa Umrah.

5) Mula membuat persiapan dan persedian ilmu pengetahuan tentang Umrah dengan menghadiri kursus umrah yang disediakan secara mingguan dan PERCUMA di Masjid berdekatan.


6) Membuat persiapan fizikal dan mental, termasuk kelengkapan barangan yang nak di bawa ke sana dan juga persiapan dari segi kesihatan. 


7) Banyakkan bertaubat, bersedekah dan langsaikan hutang sebelum berangkat mengerjakan umrah. Dan, sediakan dokumen Wasiat bertulis untuk kemudahan ahli waris menguruskan urusan perninggalan harta pusaka.  

Semoga Allah SWT memudahkan segala urusan tuan-tuan dan puan-puan untuk perjalanan umrah kali ini dan jadikanlah sebab utama anda menunaikan umrah adalah semata-mata hanya kerana Allah untuk mencari keredhaan-Nya.

Sila hubungi pegawai Andalusia Travel & Tours Sdn Bhd berhampiran anda untuk penerangan dan konsultansi PERCUMA.Andalusia Travel & Tours Kuala Lumpur (Ibu Pejabat)
No 25, 27, 29, Jalan Kampung Pandan & Jalan 1/76 Desa Pandan, 55100 Kuala Lumpur Wilayah Persekutuan.
03-9283 1588 / 03-9283 7566

C-1-03A Jalan SS 6 / 5B, Dataran Glomac Kelana Jaya
03-7887 7345 / 03-7887 7346

No C-03-01, Plaza Paragon Point, Jalan Medan Pusat Bandar 5,  Bandar Baru Bangi, Selangor.
03-8920 9281 / 03-8920 8732

Wallahu a'lam

Tiada ulasan: