Jun 10, 2014

Loving Couple Policy

"Abang Hadiahkan Polisi Takaful ini Sebagai Tanda Kasih Sayang Kita till Jannah."


“Loving Couple Policy” atau “Polisi Kasih Sayang”, ialah polisi Takaful yang diambil sesama suami isteri dengan suami memiliki polisi isteri dan isteri memiliki polisi suami.

Dengan kata lain;

Polisi A: Suami sebagai Pemegang Polisi dan isteri sebagai Peserta, dan

Polisi B: Isteri pula sebagai Pemegang Polisi dan suami sebagai Peserta.

Berbanding situasi langganan polisi biasa; Suami melanggan satu polisi, dan isteri melanggan satu polisi – dengan nama pemilik sendiri tanpa nama pasangan.


Neelofa

Kelebihan Polisi Kasih Sayang ini ialah:  • Tidak perlu diletakkan pasangan sebagai penama kerana pasangan sudah menjadi pemegang sijil. Penama boleh letakkan nama anak atau ibu bapa yang hanya berfungsi sekiranya berlaku kematian serentak suami isteri.
  • Tidak ada isu Faraidh apabila berlaku kematian pasangan kerana 100% pampasan takaful kematian menjadi milik pasangan yang masih hidup.
  • Tidak perlu dijadikan Hibah kerana faktor no (2)
  • Apabila berlaku kematian salah seorang, polisi pasangan yang masih hidup tidak perlu dibayar lagi kerana ia sudah “dibayar” oleh pasangan yang masih hidup. Sebab itu dia dipanggil sebagai “Loving Couple Policy”.


P/S :

Artikel ini adalah nukilan asal dari saudara Afyan (RahsiaTakaful.com)
Saya kekalkan sebahagian artikel asal ini untuk saya kongsikan bersama-sama pembaca weblog Khaidir Zakaria. Moga ia bermanfaat. 

Kongsikan artikel ini pada kawan-kawan dan buah hati anda yang tersayang yer. 

Terima kasih ;-)

Khaidir Zakaria
CYBERJAYA

Tiada ulasan: