Mei 02, 2014

3 Perkara Membatalkan Sijil Takaful

Teks : Khaidir Zakaria
Rujukan : Dokumen Sijil


Pix credit to actioncoach.com

3 Perkara Membatalkan Sijil Takaful 


Pagi ini aku nak share tip diantara perkara penting asas yang perlu kita ambil tahu tentang pengecualian-pengecualian utama yang tertera dalam polisi.

Aku suka ingatkan kepada semua prospeks dan clients aku tentang kepentingan adanya pelan takaful ini, so, mereka juga perlu tahu hak dan tanggung jawab masing-masing, dalam kes ini tangung jawab aku sebagai perunding kewangan islam dan mereka sebagai client.

Lumrah kehidupan ada rukunnya atau ada adabnya - peraturan. 

Aku akan senaraikan point-point penting untuk you all baca dan fahamkan.

1. Kematian

Jika kematian adalah disebabkan oleh bunuh diri di dalam tempoh setahun daripada tarikh yang dinyatakan di dalam Lampiran 200, tiada Manfaat Kematian akan dibayar. Sebaliknya, hanya nilai Unit-unit yang terdapat pada IUA/PUA akan dibayar*.


Pernah berlaku satu kes di mana laporan polis menyatakan mangsa diklafikasikan membunuh diri, itupun setelah membuat rayuan dan penjelasan lanjut dengan pihak pengendali Takaful/Insuran. Aku sangat bersimpati terhadap client tersebut yang juga merupakan ibu tunggal. 

2. Hilang Upaya Kekal dan Menyeluruh (TPD)


Tiada perlindungan takaful akan dibayar jika hilang upaya secara langsung atau tidak langsung disebabkan oleh :


  • Percubaan membunuh diri atau percubaan mencederakan diri sama ada secara waras atau tidak waras.
  • Mengambil bahagian di dalam penerbangan (termasuk pernerjunan payung terjun dan penerjunan udara) selain daripada sebagai anak kapal atau penumpang yang membayar tambang di atas kapal terbang pembawa penumpang komersial yang berlesen dan beroperasi di dalam laluan yang berjadual.
3. Penyakit Kritikal

Tiada manfaat akan dibayar :
  • Jika anda diagnoskan menghidapi penyakit kritikal yang disebabkan secara langsung atau tidak langsung oleh AIDS atau sebarang jangkitan HIV. Pengecualiannya adalah jika AIDS adalah pada peringkat akhir atau disebabkan oleh pemindahan darah. 
  • Bagi semua penyakit kritikal yang tersenarai dalam Lampiran 200, ia adalah sebelum atau di dalam Tempoh Menunggu 30 hari daripada tarikh yang dinyatakan di dalam Lampiran 200. 
  • Jika anda mengalami simptom-simptom penyakit kritikal sebelum atau di dalam Tempoh Menunggu 60 hari daripada tarikh yang dinyatakan di dalam Lampiran 200 untuk serangan jantung, penyakit arteri koronari atau penyakit kanser.
So, ingat rules of the game ini, baca dan fahamkan setiap kandungan yang ada di dalam polisi, agar kita tidak menyesal kemudian hari kerana disebabkan sikap sambil lewa. Kalau ada yang tidak jelas, jangan segan bertanya

Ada lagi point-point penting yang akan aku share pada artikel yang akan datang. Sebarang komen dan kritikan membina atau pertanyaan berkaitan pelan Takaful sila hubungi aku di talian 011-3292 8711.

Tiada ulasan: