December 11, 2014

Shopping Buku Big Bad Wolf Book Sale 2014

Dah pergi The Big Bad Wolf Book Sale ? Kalau belum moh lerrr, banyak buku-buku yang bagus dan menarik untuk di beli dengan harga yang begitu berpatutan. Last day 21 December 2014, 11:59PM (Selasa).



Tip ke Big Bad Wolf Book Sale 2014

1. Ruang parking agak sesak, datang awal. Kos Parking RM3 - RM4 per entry. Boleh turun di Stesen Serdang Komuter, perjalanan dalam 25 minit dari Stesen berjalan kaki ke dewan buku.

2. Pakai pakaian yang sesuai dan selesa, bawa beg sandang dan mineral water.

3. Kalau bawa anak, awasi anak-anak jangan biarkan berseorangan.

4. Luangkan masa dalam 2 ke 5 jam, ada banyak pilihan buku yang berharga dari RM2, RM6, RM8, RM10 dan ke atas sebuah buku. So, plan your budget dan masa wisely. ;)

5. Ruang dalam dewan buku luas dan tersusun mengikut genre.

6. Ia di buka selama 24 jam sehari ! Dan berakhir pada jam 11:59 malam 21/12/2014. Jom, jangan lepaskan peluang !

7. Bila dah ambil buku tu dan kalau ada buku yang tak jadi di beli, susun dan letak-lah di tempatnya semula dengan kemas dan bersih yer. Kita 'ulat buku' yang pembersih-kan ? ;)

Bagaimana nak ke #BigBadWolfBooks ? Okay, jom follow peta di bawah. Hopefully you guys tak sesat.

Rujuk di sini juga untuk maklumat penuh dari webpage BBWB.

Share-lah pengalaman you all juga bersama kami yer di ruang komen di bawah.

Terima kasih

Panduan Pendaftaran Haji

Panduan Pendaftaran Haji Melalui Penyata Akaun KWSP



Bangunan KWSP Jalan Raja Laut


Untuk makluman, untuk melakukan pendaftaran haji, jumlah simpanan akaun Tabung Haji perlu ada sekurang-kurangnya RM 1300.00. 

Dimaklumkan juga, selain itu, Tabung Haji juga menyediakan perkhidmatan pendaftaran haji menggunakan penyata akaun Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).


Pendaftaran haji melalui KWSP boleh dilakukan di kaunter


  • Cawangan Tabung Haji (TH);
  • Uniteller Tabung Haji iaitu Bank Islam dan Bank Rakyat.


Berikut adalah syarat-syarat pendaftaran haji KSWP

  • Warganegara Malaysia
  • Beragama Islam
  • Mempunyai akaun KWSP dan ada sekurang-kurangnya RM1300.00 dalam Akaun 1 KWSP
  • Mempunyai akaun Tabung Haji
  • Berusia bawah 55 tahun
  • Pendaftaran haji kali pertama
  • Tidak muflis


Dokumen yang diperlukan untuk pendaftaran haji KWSP

  • Kad Pengenalan / MyKad.
  • Salinan Penyata KWSP yang terkini.
  • Buku Akaun Simpanan Tabung Haji (Bagi pendaftaran di Bank Islam dan Bank Rakyat).
Pendaftaran haji secara online boleh dilakukan di Portal MyTaha mahupun melalui perkhidmatan Maybank2U.

Sekiranya mempunyai sebarang pertanyaan lanjut, sila hubungi Tabung Haji Contact Center di talian 03 6207 1919 – THCC

Sumber : Lembaga Tabung Haji

November 23, 2014

Karnival Upin Ipin Mengecewakan

Super Extremely Mengecewakan!

Kami sangat kecewa dengan pengurusan Karnival Upin Ipin & PICC . Dari sudut keselamatan, pengurusan parking, support crew event Upin Ipin, ruang legar menonton semuanya sangat-sangat-sangat mengecewakan!

Kami sekeluarga pergi pada pagi Sabtu, semalam.

Sedikit pesanan untuk mereka yang nak ke Karnival Upin Ipin :
  • Sediakan beg yang sesuai kecil jika boleh untuk peralatan anak-anak seperti botol susu, susu, mineral water dan sebagainya. Sebolehnya jangan bawa kerusi tolak (Stroller) anak.
  • Parking-lah dengan cermat dan tidak menyusahkan orang lain walaupun pengurusan parking di PICC sangat mengecewakan. Boleh parking di Putrajaya Sentral (RM2 per entry) dan naik bas ke PICC, kemudian jalan kaki menyusuri bukit.
  • Kawal emosi anda sebolehnya atau keluar sahaja majlis untuk mengelakkan pasangan suami-isteri bergaduh di sebabkan suasana sesak yang teramat. 
  • Bawa bekal makanan dan minuman untuk anak-anak sebab harga makanan mahal dan susah untuk di beli (beratur panjang) (P.S : Pesanan ini untuk anak anda yang super aktif dan ramai).
  • Pakai-lah kasut dan pakaian yang sesuai untuk ke majlis yang ramai orang dan penuh sesak. 
Untuk pasangan ibu-bapa yang jenis tak sabar tak di galakkan pergi, kalau nak pergi juga, cuba arrange masa pergi selepas Maghrib sebelum jam 10 malam. Atau, lebih baik pergi MAHA 2014.

Di harap, pihak pengurusan Karnival Upin Ipin dapat belajar dari kesilapan dan kelemahan yang berlaku pada event kali ini (Katanya ini event kali ke-4).

Kami sebenarnya bangga dengan perkembagan hasil kerja tanggan Les' Copaque Production menghasilkan animasi kartun Upin & Ipin ini hingga ke peringkat antarabangsa. Moga terus maju!


Diharap untuk Karnival Upin Ipin yang akan datang tidak mengecewakan lagi.

‪#‎upinipin‬ ‪#‎karnivalupinipin‬ ‪#‎putrajaya‬ ‪#‎picc‬ ‪#‎upinipinofficial‬

November 21, 2014

Panel Bahagian Pinjaman Perumahan (SPPi)

Mortgage Reducing Term Takaful (MRTT) - Prudential BSN Takaful Berhad.




Apakah PruBSN Gadai Janji?


PruBSN Gadai Janji dapat membantu mengelakkan rumah keluarga anda daripada ditarik balik sekiranya anda tidak dapat meneruskan pembayaran balik pinjaman atas sebab-sebab kehilangan upaya atau kematian.

PruBSN Gadai Janji – satu pelan untuk melindungi hak milik kediaman keluarga anda.


November 04, 2014

Semua Tentang Kita

Istilah 'kita semua' lebih tepat berbanding 'kami' bagi maksud situasi pembayaran kos pembedahan, perubatan, elaun dan pampasan Takaful.


Menurut Akta Perkhidmatan Kewangan Islam 2013 (IFSA) Takaful bermaksud:

"Suatu pengaturan yang berdasarkan saling membantu di mana peserta Takaful bersetuju untuk menyumbang kepada kumpulan wang bersama yang memberi manfaat kewangan bersama yang boleh dibayar kepada peserta Takaful atau waris mereka apabila berlaku keadaan-keadaan yang telah dipersetujui terlebih dahulu".

Ini juga bermaksud, setiap sumbangan ke Dana Risiko – Tabarru' iaitu sumbangan derma kita adalah bagi membantu dan melindungi Peserta antara satu sama lain semasa berlaku musibah atau kecemasan. Manakala, Pengendali Takaful bertindak sebagai pemegang amanah bagi pihak para Peserta untuk menguruskan operasi perniagaan Takaful.

So, ia adalah 'kita semua' dan bukan 'kami' yang merujuk kepada Pengendali Takaful (mengikut model perniagaan Wakalah Bil Ajr), agensi XYZ itu sendiri mahupun ejen Takaful! (Ya, ejen Takaful juga merupakan salah seorang peserta yang menyumbang).

Remember, takaful itu adalah pelan perlindungan kewangan – berdasarkan keperluan dan keutamaan. 

Ambil langkah bijak mengurus cash flow anda, lindungi aset dan urus liabiliti dengan pengurusan risiko Takaful yang komprehensif.


Suzardi Maulan
P.S  : Saya mengalakkan anda membeli dan membaca buku Panduan Cash Flow tulisan ini untuk rujukan pelan pengurusan kewangan peribadi yang terurus. 


October 31, 2014

Jangan Ambil Mudah Tentang Takaful

7 Perkara anda perlu ambil tahu tentang Takaful dan jangan ambil mudah.


  • Buatlah catatan tentang tarikh premium/caruman perlu dibayar. Sekiranya bayaran tidak dibuat mengikut tarikhnya, polisi Takaful hayat anda mungkin luput. Click URL ini untuk panduan bayaran caruman secara atas talian.
  • Pastikan anda sentiasa meminta resit sebagai bukti pembayaran dan simpan bukti bayaran online anda di folder yang selamat.
  • Pastikan umur, nama penuh, alamat surat menyurat dan lain-lain maklumat penting anda yang tercatat di dalam borang permohonan adalah tepat dan benar.
  • Sentiasalah menyemak semula keperluan insurans anda berdasarkan keperluan dan keutamaan.
  • Simpan dokumen-dokumen polisi anda di tempat yang selamat termasuk resit bayaran original, laporan doktor, dsb.
  • Buat salinan maklumat asas seperti syarikat Takaful pengeluar polisi anda, jenis polisi, nombor polisi dan nama-nama waris anda di tempat lain.
  • Selalu rujuk ejen Takaful anda jika terdapat sebarang kemusykilan atau hubungi segera HQ operator Takaful untuk maklumat lanjut. 

October 30, 2014

Pencetus Ummah Musim Kedua

Pada Selasa, 28 Oktober lepas berlangsungnya majlis sidang akhbar Pencetus Ummah di Hotel Royale Chulan. En Nor Azman Zainal, Pengarah Pemasaran, Prudential BSN Takaful berada di sana mewakili ‪‎PruBSN‬ selaku penaja utama rancangan realiti ini. Saksikan bermula 13 November 2014 ini di saluran Astro Oasis (Saluran 106) dan Maya HD (Saluran 135).

Syukur alhamdulillah.

Hashtag : #PencetusUmmah #PruBSN

Pencetus Ummah Musim 2

Pencetus Ummah kembali berdakwah

#PencetusUmmah
En.Nor Azman Zainal (paling kanan), Pengarah Pemasaran #PruBSN bersama para juri, penerbit rancangan serta pengarah program di majlis sidang media #PencetusUmmah

October 29, 2014

Petua Merawat Saluran Darah Jantung Tersumbat

Resepi ini dikongsikan oleh Mufti Mohammed Kantharvi, London UK untuk di kongsi bersama.


Bahan-bahan: 


  • 1 cawan pati Halia – lebih kurang 6 inci halia yang di blender.
  • 1 cawan pati Bawang Putih – lebih kurang 5-6 labu bawang putih yang dikupas dan dikisar.
  • 1 cawan pati Lemon – lebih kurang 4-5 biji lemon
  • 1 cawan pati Cuka Apple
  • 3 cawan Madu Kelulut (800gm)


For Your Heart Vein Opening
For Your Heart Vein Opening

Cara Hidangan Petua Merawat Saluran Darah Jantung Tersumbat


Campurkan semua bahan di atas dan masak dengan api yang sederhana selama 1 jam (60 minit) atau sehingga bahan campuran ini tinggal 3 cawan. Sejukkan, kemudian campurkan dengan 3 cawan madu kelulut semulajadi, dan simpan dalam balang yang bersih.

Minum campuran ubat ini satu (1) sudu makan setiap hari sekali sehari sebelum sarapan pagi atau seusai solat subuh. Amalkan sehingga 30 hari dan rasai perbezaannya. Dengan izin Allah, rawatan ini akan berhasil.

Sila rujuk Doktor anda untuk maklumat kesihatan semasa anda sebelum mengamalkan tip ini.

Rujukan :
Garlic Juice Heart Desease Cure
Tip Kesihatan Bersama Syarih - Petua merawat Saluran Darah Jantung Tersumbat

October 25, 2014

Dengan Takaful Aku Berdakwah

Bismillahirahmanirrahim. Dengan nama Allah yang Maha penyayang lagi Maha pengampun.

Salam Maal Hijrah 1436H Bersamaan 2014/2015 Masihi.

Syukur Alhamdulillah. Allah masih memberi peluang dan kesempatan kepada kita semua dengan rezeki yang baik, kesihatan yang baik,

Moga kita sentiasa bersabar dan bersyukur dengan rezeki yang kita miliki pada hari ini, walaupun nilainya sedikit. Semoga di dalam rezeki yang sedikit itu, ada keberkatan di dalamnya. Insya Allah.

Dengan Takaful aku berdakwah, alhamdulillah. Maksud dakwah dari segi istilah ialah mendorong manusia agar berbuat kebajikan dan petunjuk. Menyuruh mereka berbuat yang ma`ruf dan mencegah mereka daripada melakukan perbuatan mungkar, agar mereka mendapat kebahagiaan di dunia dan di akhirat.

Bersama Nur Hanania & Ahmed Hadif di Alamanda Putrajaya


October 24, 2014

The Takaful Rendezvous 2014

Making Takaful Fighting Fit for the Future



3 Easy Ways to Register



Registration

Subscribers:         US$1,480
Non Subscribers: US$1,680 *
(*Free One Year Subscription to Print Edition of Asia Insurance Review + AIR eDaily)

Call Ms Loga for individual/ or group registrations at +65 6372 3184, Fax: +65 6224 1091 or Email: [email protected] with your full contact details.

Group registration: Special Offer for Year 2014 - Register two delegates from the same company, and send the third delegate to attend the conference free of charge!
(Valid only for delegates from the same company in the same country)

Download the Registration Form and Fax to: +65-6224 1091 or email the completed Registration Form to [email protected]

October 22, 2014

Providing Financial Protection

Life Takaful: Providing Financial Protection

If you have any feedback or questions, or, would like to contact us to discuss a case, please contact us at +601132928711 - after all, resolving your needs, goals and priorities in financial protection is our priority.



Your comments and suggestions are welcome and will assist us in continuously improving our services.

Thank you

Khaidir Zakaria, Cyberjaya
Find us on google maps 

October 20, 2014

Life Insurance, Yay or Nay?

MANY of us purchase insurance to cover ourselves for a rainy day. However, most people buy them blindly, not finding out enough about the policy or generally just not knowing what they’re getting in to.



The following are some mistakes to avoid when you’re considering to take up an insurance plan.

Future cash value based on present rates: One of the biggest mistakes people make when buying insurance is thinking that the cash values shown or presented are future values, says Success Concepts Life Planners chief executive officer Joyce Chuah.

“These are in fact present values that may not be sufficient for future consumption, be it for education or retirement. Education and cost of living inflation rates can be as high as 6% to 8% per annum.

“A RM1mil cash value will only be worth, in real terms, approximately RM300,000 in 20 years, assuming the education costs or personal living costs rise 6% per annum,” she says.

Non-disclosure of pre-existing ailments: Honesty is the best policy when applying for an insurance proposal, says licensed financial adviser and syariah financial advisory for Excellentte Consultancy Jeremy Tan.

“The truth in declaring the ailments a person has or had will save the hassle of the claims rejected in later years when death or disability or dreaded diseases occur. This happens when the insurer discovers it has not been declared earlier.”

Mistaking the plan for something it’s not: Confusing insurance as an investment tool rather than something for protection against unexpected events like death, disability or disease is another common mistake people make, says Chuah.

“We should just aim to have the highest coverage at the lowest premiums. Instead, invest the difference in a separate investment portfolio meant for your personal goals.

“Returns may not be that great from an insurance plan even if it is an investment-linked plan, as some parts of your premiums go towards the cost of insurance and is not 100% invested.”

She adds that many people think it is safer to invest in an insurance plan because of the word “guaranteed cashflows” or “guaranteed portions,” not knowing that what is guaranteed are usually risk-free rates – namely, what you would get from normal deposits.

“They are probably not aware that not everything is guaranteed and the cash values are just projections into the future at estimated returns on investments.

Purchasing policies too late: Tan points out that a lot of people purchase policies only in later years and when their health conditions have deteriorated.

“The costs of insurance and premiums to be paid will be higher than buying when you are at a younger age.

“In later years, due to certain health conditions, one may not be able to obtain full coverage, namely with the exclusion and/or loading on top of normal premiums.”

Unable to understand insurance terminology: When this happens, a person may not be able to verify if the proposal presented is suitable or not, says Chuah.

“There are just too many different technical terminologies which can be confusing to the lay person.”

She says that in most cases, people just let the agent propose and accept premiums as they are presented.

“Sometimes the agents offer riders which are not necessary or may even intentionally increase premiums by topping up more premiums into investments (if it is an investment-linked plan).

“I am not saying such methods are bad, but if the person’s cash flow is limited, it may be better to have higher coverage at a lower premium by removing some unnecessary riders and/or additional investments.”

Not purchasing an insurance policy: This, in itself, is a big mistake, says Tan.

“When life risks occur, we will need to draw on and even deplete our savings which may be needed for other living expenses.

“This is more critical in phases of life when we have dependents and in later years when we are economically not viable anymore,” he says.

There are no such thing as guarantees: “Guaranteed saving plans do not really guarantee much hedging against inflationary risks,” says Chuah.

“Imagine almost an instant 10% guaranteed return on the sum assured within the first year. Think again. How is that possible and where do they get the 10% return in just a short time?

“Work out the internal rate of return which takes into account time value of money paid (which is earlier) and money distributed (which comes later). Are you giving up your purchasing power for something which you may not need?” she asks.

Source : Business News 

Saturday, 12 July 2014
By: EUGENE MAHALINGAM

October 19, 2014

Panduan Mendaftar Peperiksaan Asas Takaful

Maklumat Penting Yang Bakal Ejen Takaful Perlu Tahu Tentang Perperiksaan Asas Takaful 


TBE adalah satu peperiksaan kelayakan untuk melayakkan mereka yang berminat untuk menjadi seorang ejen takaful yang berdaftar di dalam industri perkhidmatan kewangan bagi mempromosikan produk-produk dan perkhidmatan Takaful di Malaysia.




TBE juga mampu menambahkan pengetahuan para ejen untuk menyediakan penyelesaian kewangan yang adil dan berwibawa kepada para prospek mengikut keperluan prospek itu sendiri.

Peperiksaan Asas Takaful (TBE - Takaful Basic Examination) dijalankan sepenuhnya secara atas talian dan berasaskan komputer dengan pilihan Bahasa Malaysia atau Bahasa Inggeris.

Jumlah markah lulus Peperiksaan Asas Takaful (TBE) ialah sekurang-kurangnya 55 markah.

Peperiksaan ini adalah kelayakan mandatori bagi meningkatkan dan menambah baik tahap kompetensi dan profesionalisme ejen-ejen Takaful di Malaysia.


Syarat-syarat layak menduduki Peperiksaan Asas Takaful (TBE)

  • Warganegara Malaysia
  • Berumur 18 tahun dan ke atas
  • Memiliki sekurang-kurangnya sijil SPM/MCE atau yang setaraf dengannya yang diiktiraf oleh Malaysian Takaful Association (MTA)


Peperiksaan ini dijalankan secara atas talian di pusat-pusat peperiksaan yang telah ditetapkan dan mengandungi tiga (3)  bahagian iaitu:
  • Bahagian A: Asas Takaful dan Takaful Perubatan & Kesihatan - 13 Bab
  • Bahagian B: Takaful Am - 6 Bab
  • Bahagian C: Takaful Keluarga dan Pelan Takaful Berkaitan Pelaburan (ILTP) - 15 Bab


TBE-Peperiksaan-Asas-Takaful
Format Peperiksaan Asas Takaful


Sumber Bahan Rujukan 

Amalan Asas Takaful (Tahap Permulaan untuk Pengamal)
ISBN : 978-967-0149-24-0
639 muka surat/ RM56
Ahmad Mazlan Zulkifli
(Buku ini boleh dibeli di Perpustakaan & Bookshoppe IBFIM di Aras 5, Dataran Kewangan Darul Takaful, Jalan Sultan Sulaiman, 50000, Kuala Lumpur atau di mana-mana cawangan MPH, Kinokuniya, Perpustakaan Negara, MII dan kedai-kedai buku terpilih).

Nota e-Book PERCUMA dalam format .pdf untuk 
Bahagian A (99 pages , size 1,136KB)
Bahagian B (96 pages , size ) & 
Bahagian C (81 pages, size 625KB) 
boleh dapatkan daripada saya via email ke [email protected]

****

Sila baca terlebih dahulu dan rujuk URL ini, sebelum membuat sebarang pertanyaan berkaitan pendaftaran, bayaran online,  lokasi peperiksaan, pembelian buku rujukan, syarat-syarat peraturan TBE, sijil, yuran dan proses aliran TBE. Atau, sila berhubung terus dengan menghubungi khidmat pelanggan IBFIM 03-2031 1010 

P.S : Saya sangat menggalakkan calon untuk membaca buku rujukan (Amalan Asas Takaful), bagi memahami konsep Takaful dan merujuk dengan mereka yang berpengalaman sebelum menghadiri peperiksaan TBE. Ini bagi memudahkan calon memahami serba sedikit dunia realiti industri Takaful. Diharap panduan ini memberikan sedikit sebanyak pengalaman yang baik kepada anda. Untuk komen penambahbaikan, saya alu-alukan cadangan daripada anda. Terima kasih. 

October 18, 2014

CBE-PCEIA & CEILLI

How to register ?

Application for examination is manual. You need to fill up the registration form and attach a copy of your academic certificate. You can get the registration form from MII Customer Service counters at:

MII MAIN 
The Malaysian Insurance Institute
No.5, Jalan Sri Semantan Satu
Damansara Heights
50490 Kuala Lumpur

MII CITY CENTRE
The Malaysian Insurance Institute
Suite 6.0W 6th Floor, Wisma Sime Darby
Jalan Raja Laut
50350 Kuala Lumpur



Minimum Entry Requirement

PCEIA
SPM/MCE or its equivalent with 5 passes inclusive of a pass in BM. 
A copy of your certificate MUST be attached to the registration form.
Payment : AB or AC = RM80 , BO or CO = RM75

CEILLI
No minimum entry requirement.
Payment : RM95

Mode of Payment
Payment must be made by cash or credit card (walk-in only), money order, postal order or bank draft.
Payable to : The Malaysian Insurance Institute


Note :

  • This information is only for checking the availability of the examination dates, the number of examination sessions and the availability seats of the examination in our Kuala Lumpur and outstation centres (Johor Bahru, Penang, Kota Kinabalu, Kuching, Kota Bharu, Ipoh, Kuantan, Melaka, Miri & Sg Petani).
  • Registration is on a first-come-first-served basis.
  • Your registration MUST be submitted and received by MII
For enquiries, please contact The Malaysian Insurance Institute at [email protected] 
or tel: 03-2087 8882.

October 16, 2014

Alfa Romeo 155

The Alfa Romeo 155 (Type 167) is a compact executive car produced by the Italian manufacturer Alfa Romeo between 1992 and 1998. It was released in January 1992 in Barcelona and the first public launch was in March 1992 at the Geneva Motor Show. It was built in 192,618 units.



Built to replace the 75 and based on the parent Fiat Group's Type Three platform, the 155 was somewhat larger in dimension than the 75 but evolved its styling from that of its predecessor. The 155 was designed by Italian design house I.DE.A Institute. An exceptional drag coefficient of 0.29 was achieved with the body design. The design of the 155 allowed also big boot space, 525 litres (115 imp gal; 139 US gal).


  • 1992 – 155 launched
  • 1993 – Grill changed from flushed to recessed
  • 1994 – 155 Silverstone introduced to the British market, 155 Q4 and turbodiesels to some markets
  • 1995 – New "widebody" series 2 155 launched with wider track, initially only with 2.0 16v engine. Quickrack fitted
  • 1996 – Widebody with 1.8 16v engine introduced
  • 1998 – Production ends


The single most significant technical change from the 75 was the change to a front-wheel drive layout. This new configuration gave cost and packaging benefits but many Alfa die-hards and the automotive press lamented the passing of the "purer" rear-wheel drive layout on a car from this sporting marque.

Source: Alfa Romeo 155 Wikipedia

October 15, 2014

Kajian Kes Takaful



Bagaimana dan apakah faktor asas yang di ambil kira dalam memohon sesebuah pelan perlindungan Takaful?

Contoh Kajian Kes

Kemukakan maklumat pendapatan, perbelanjaan, pinjaman, hutang, asset, dll seperti berikut

!Awas, hutang itu double edge sword.

Azmin Ali bin Abdullah
31 tahun
Lelaki
Single
Jurutera Komputer
Multi National Company di Cyberjaya
RM3,700/sebulan @ RM44,400/setahun (Pendapatan)

Merokok (RM96/sebulan 8 kotak Dunhill)
Sewa-Beli Kereta Satria Neo (RM500/sebulan)
Sewa Bilik (RM350/sebulan)
Makan & Minum (RM600/sebulan, anggaran RM20/sehari)
Petrol (RM184/sebulan = 80L , jarak perjalanan dari rumah ke office adalah 15km)
Tol & Parking (RM100/sebulan dalam Touch N Go)
Credit Card (RM200/sebulan)
Astro (RM110/sebulan)
Pospaid Phone (RM100)
Hiburan & Rekreasi (RM300/sebulan)

Simpanan Tabung Haji (RM200/sebulan)
Zakat Pendapatan (RM95/sebulan)

Jumlah perbelanjaan Azmin Ali sebulan adalah RM 2,835 = RM 34,020/setahun ( - RM 3,700)
baki RM 865

Net Cash Flow = Total Inflows - Total Outflows

Kiraan kelayakan basic sum covered.

(Berdasarkan Multiple of Earned Income Factor = Death Cover 15-30x, Crictical Illness 7-10x)

(Pendapatan sebulan x 12 bulan x 9 tahun)
(RM3,700 x12 x 9 = RM 399,600)

Cadangan jumlah perlindungan asas yang perlu ada seperti di bawah.

Berapa yang perlu Azmin Ali carum sebulan untuk dapatkan 
Basic sum covered RM 400,000
Critical Illness benefit RM 400,000
Dan, RM 100,000/setahun Full Coverage Kad Perubatan?

= RM600/sebulan caruman takaful (ver2.4.0.9)

Baki perbelanjaan tolak caruman perlindungan takaful

RM 865 – RM600
=  RM 265

Baki RM265 ini dicadangkan di simpan-labur di Tabung Haji, PRS (Private Retirement Scheme) atau ASB.

*Kiraan ini tidak termasuk pendapatan pasif dan cukai. 

October 13, 2014

Lets Meet and Talk

Have a good Takaful coverage ;)


They say that smart people expect the unexpected, and have a plan for what they'll do just in case. You never know when you'll need a large sum of money during an emergency. Having good insurance coverage can really help tide you over through a crisis.

Talk with your family about different kinds of takaful that you can contribute to help you in the event of an emergency:


  • Family Takaful (if you or a spouse unexpectedly dies)
  • Medical Takaful (if you have to pay for unexpected hospital and/or doctor bills)
  • Homeowner's takaful (if something unexpected harms or destroys your home - Mortage Leveling Term Takaful)
  • Disaster takaful (for tornadoes, earthquakes, floods, fires, etc.)
  • Employee Benefits Solutions
  • Business Insurance (for Key man Insurance)
  • Child Education Takaful Plan
  • Travel Takaful plan

Lets meet and talk,

Khaidir Zakaria
Cyberjaya

October 12, 2014

October 08, 2014

Direktori Cawangan PruBSN

Direktori Cawangan PruBSN


Senarai lokasi 8 cawangan Prudential BSN Takaful Berhad untuk makluman dan kemudahan bersama.

Perkhidmatan Pelanggan operasi bermula dari jam 830am - 515pm.

Tel  : 03 2053 7188
Fax : 03 2026 7688

Untuk permohonan baru dan pertanyaan, boleh berhubung dengan pegawai kami, sila hubungi En Khaidir Zakaria di talian +601132928711

Ibu Pejabat (Kuala Lumpur)
Level 8A Menara Prudential
No 10, Jalan Sultan Ismail
50250 Kuala Lumpur

Cawangan Kuala Lumpur
Level 3, Lot 3A-01-03,
Jalan Wangsa Delima 10,
D Wangsa, Wangsa Maju,
53300, Setapak, WP Kuala Lumpur

Cawangan Selangor
No. 104, Jalan Opera L U2/L,
Section U2, Taman TTDI Jaya,
40150, Shah Alam, Selangor

Cawangan Johor
No 38-G, Jalan Austin Perdana 3/10
Taman Austin Perdana
81100 Johor Bahru, Johor

Cawangan Melaka
Lot No. 12, Jalan Melaka Raya 8
Taman Melaka Raya
75000 Melaka

Cawangan Kedah
Jalan Perdana Heights 1/2
08000 Sungai Petani, Kedah

Cawangan Ipoh
No. 16, Persiaran Greentown 4
Greentown Avenue
30450 Ipoh, Perak

Cawangan Sabah
KK Taipan, Block L, Lot No.11,
Ground Floor, Lorong Kk Taipan 3,
Inanam New Township,
88450, Kota Kinabalu, Sabah

Cawangan Sarawak 
Sixth Floor, Wisma Prudential,
Lot 70, Section 54, Abell Road,
93100, Kuching, Sarawak

Rujukan : Direktori Cawangan PruBSN

October 06, 2014

Panel Hospital Prudential BSN Takaful Berhad

Panel Hospital Baharu Prudential BSN Takaful Berhad mulai 1 Oct 2014.

Columbia Asia Hospital Nusajaya
Persiaran Atlat,
Taman kesihatan Aflat
79250 Nusajaya, Johor
Tel : 07 233 9999
http://www.columbiaasia.com/nusajaya/

Columbia Asia Hospital Cheras
Lot 33107, Jalan Suakasih
43200 Cheras, Selangor
Tel : 03 9086 9999
http://www.columbiaasia.com/cheras/

Anda juga boleh memuat turun (download) Apps PruBSN Navigator untuk maklumat lengkap senarai panel hospital berdekatan anda.

Terima kasih



October 04, 2014

PruBSN UmmahLink

Pelancaran produk baru pelan berkaitan pelaburan PruBSN UmmahLink pada 5 Oktober 2014


Pelan ini akan menggantikan pelan tradisional yang sedia ada, PruBSN Ummah.






PruBSN UmmahLink ialah sebuah pelan berkaitan pelaburan unik yang direka untuk memenuhi pelbagai keperluan perlindungan, tujuan simpanan selamat dan peluang untuk meningkatkan simpanan melaluli dana-dana berkaitan pelaburan. Produk ini direka khas untuk disesuaikan dengan gaya hidup pelanggan moden.


Manfaat CashBuilder, sebagai sebahagian daripada PruBSN UmmahLink, turut menyediakan :

  • Perlindungan hayat apabila berlaku Kematian atau Hilang Upaya Kekal dan Menyeluruh (TPD)
  • Perlindungan hayat berganda untuk Kematian atau TPD semasa menunaikan Haji atau Umrah (perjalanan tanpa had) – untuk orang Islam sahaja.
  • Badal Hajj sebanyak RM 3,000 (ini akan dibayar bagi orang bukan Islam sebagai tambahan kepada manfaat kematian biasa)
  • Khairat Kematian sebanyak RM 2,000
  • Bayaran Tunai setiap 2 tahun melalui CashBuilder
  • Cabutan SSP BSN bulanan (sila rujuk laman web BSN untuk maklumat lanjut mengenai hadiah yang ditawarkan)
  • Jumlah perlindungan yang minimum bagi PruBSN UmmahLink ialah RM 25,000.
  • Umur minimum untuk PruBSN UmmahLink ialah 19 tahun umur hari jadi akan datang (a.n.b.) sementara umur maksimum ialah 70 a.n.b.
  • Tempoh manfaat untuk PruBSN UmmahLink adalah sehingga 80 a.n.b
  • Sumbangan minimum untuk PruBSN UmmahLink ialah RM150 sebulan (termasuk sumbangan CashBuilder).
  • Sumbangan dan Tabarru’ yang dikenakan adalah tidak dijamin dan boleh diubah dari masa ke semasa.  Notis bertulis terlebih dahulu akan diberikan kepada pelanggan sebelum sebarang perubahan dilaksanakan.
  • Bayaran Tunai tetap setiap 2 tahun
  • Pemindahan secara automatik ke Tabung Haji atau akaun bank peribadi anda
  • Simpanan berkala dan potensi untuk mendapatkan pulangan pelaburan melalui dana-dana berkaitan pelaburan.
Untuk pertama kalinya di pasaran, pelan ini memperkenalkan ciri yang sangat unik yang memberi hak kepada pelanggan yang menyimpan di dalam pelan ini untuk layak di dalam cabutan bertuah bulanan melalui Bank Simpanan Nasional Sijil Simpanan Premium (SSP).



Untuk penerangan lanjut dan temujanji, sila hubungi kami di talian +6011-3292 8711


Terima kasih

October 02, 2014

Kini Anda Boleh Memantau Simpanan Persaraan Dengan Mudah

Ikuti langkah-langkah di bawah untuk mendapatkan i-Akaun anda.

i-Akaun memudahkan keperluan anda memantau simpanan KWSP untuk keselesaan anda. Kemaskini profil peribadi anda, cari cawangan KWSP di seluruh negara, gunakan kalkulator kewangan untuk menganggarkan pertumbuhan simpanan anda, pengeluaran untuk bayaran perumahan dan kelayakan untuk membuat pelaburan.




Dalam 3 langkah mudah :

  • Dapatkan Kod Pengaktifan. Gunakan MyKad anda di Kiok EPF atau Kaunter EPF.
  • Aktifkan i-Akaun. Aktifkan i-Akaun di laman KWSP dalam tempoh 30 hari untuk mengaktifkan i-Akaun anda dengan Kod Pengaktifan.
  • Aksess kepada i-Akaun. Log masuk kepada i-Akaun melalui Aplikasi i-Akaun. 
Click URL ini (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.epf.main) untuk download applikasi i-Akaun di Google Play.

Nota Tambahan :

Hubungi talian 03-8922 6000 dari 8am-6pm, Isnin hingga Jumaat untuk bantuan via talian.

Terima kasih

Kata kunci : KWSP, i-Akaun, Google Play, 

September 30, 2014

Rooms & Rates Prince Court Medical Centre


Rooms & Rates


Kindly be informed that Standard room rate shall be revised from RM220 to RM250 effective 1 October, 2014. 

Source : Prince Court Hospital

Haven't got complete insurance protection yet? 


Please kindly contact us at our mobile number (+6011 3292 8711- MR Khaidir Zakaria) with any correspondence requiring immediate attention. Otherwise, we shall reply your email as soon as possible on our return.

Thank you

September 28, 2014

Wahai Purnama

ksiezyc


Wahai purnama...wahai purnama
Yang indah lagi sempurna
Bagaimana...bagaimana
Nak ku luah dengan kata-kata

Engkau menyinar di alam tinggi...
Di alam tinggi...
Engkau menyinar di alam tinggi...
Di alam tinggi...

Terangi kegelapan dan kebatilan...

Wahai purnama...wahai purnama
Yang indah lagi sempurna
Bagaimana...bagaimana
Nak ku luah dengan kata-kata

Dengan mu alam bergemerlapan...
Bergemerlapan...
Dengan mu alam bergemerlapan...
Bergemerlapan...

Zahir batin dengan nur nikmat dan kurniaan...

Wahai purnama...wahai purnama
Yang indah lagi sempurna
Bagaimana...bagaimana
Nak ku luah dengan kata-kata

Selawat Allah ke atasmu selama-lamanya...(2x)
Siang dan malam jua...(2x)

Wahai purnama...wahai purnama
Yang indah lagi sempurna
Bagaimana...bagaimana
Nak ku luah dengan kata-kata

Selawat jua pada ahlimu dan sahabatmu...(2x)
Mereka yang istimewa dan amat sempurna...

Wahai purnama...wahai purnama
Yang indah lagi sempurna
Bagaimana...bagaimana
Nak ku luah dengan kata-kata

Ya badrotim,Ya badrotim
Minha zakul lakamaalii
Madza yu'ab,Madza yu'ab
Bir'an 'ulaa kamaqalii

Wahai purnama...wahai purnama
Yang indah lagi sempurna
Bagaimana...bagaimana
Nak ku luah dengan kata-kata

September 27, 2014

Mamogram LPPKN



Kanser payudara merupakan kanser yang paling utama dilaporkan di Malaysia. Adalah dianggarkan 1 daripada 20 orang wanita mempunyai risiko untuk mendapat kanser payudara dalam hayatnya. Peak age specific incidence rate bagi kanser payudara adalah pada usia 50-59 tahun. Lazimnya pesakit mendapatkan rawatan pada tahap lewat dan ini menyebabkan ramai pesakit meninggal dunia dalam tempoh masa yang singkat. Kanser payudara boleh dikesan awal dengan menjalani ujian mamogram

Bagi meningkatkan kesedaran masyarakat terutama wanita mengenai kanser payudara, Kementerian Pembangunan Wanita Keluarga dan Masyarakat melalui Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN) telah melaksanakan Program Subsidi Ujian Mamogram. Program ini mensasarkan kepada wanita warganegara Malaysia dan penduduk tetap yang berumur    40-70 tahun yang layak bagi mendapat saringan ujian mamogram di Pusat Mamogram Swasta yang berdaftar dengan LPPKN. Walaubagaimanapun bagi wanita yang berumur 35-39 tahun yang mempunyai sejarah keluarga mendapat kanser payudara sebelum berumur 40 tahun juga layak mendapat subsidi ini melalui rujukan Doktor.

Ujian saringan mamogram PERCUMA diberikan kepada wanita yang berisiko tinggi berpendapatan isirumah RM10000 dan ke bawah. Manakala bagi wanita yang berpendapatan isirumah melebihi RM10000, subsidi sebanyak RM50 diberikan bagi setiap ujian mamogram yang dilakukan.

Wanita yang tidak mempunyai sebarang gejala dan tanda pada payudara mereka digalakkan untuk menjalani ujian mamogram melalui Klinik-Klinik Nur Sejahtera LPPKN di seluruh negara. Wanita yang layak akan dirujuk ke Pusat Mamogram Swasta yang berdaftar di bawah program ini.


Bagi wanita yang telah dikesan positif kanser, diharap dapat menjalani penyiasatan lanjut dan mendapatkan rawatan di Hospital Kerajaan atau Hospital Swasta. Wanita yang memerlukan bantuan kewangan, kaunseling dan sokongan khidmat nasihat akan diberikan oleh pelbagai agensi yang berkerjasama di bawah program ini.

Kempen Saringan Mamogram secara PERCUMA.

Tarikh : Oktober 2 ; 7 ; 9 ; 14 ; 16 ; 21 ; 28 2014

Setiap Selasa & Khamis dari jam 1pm hingga 5pm.

Tempat :

Wisma LifeCare,
1st Floor, Wisma Life Care
No 5, Jalan Kerinchi
Bangsar South
59200 Kuala Lumpur

Tel : 1300-222-369/ 03-2241 3610
Email : [email protected]

Sila 'viral' kan maklumat ini kepada ahli keluarga tersayang, kawan-kawan dan jiran tetangga.

Terima kasih.

September 26, 2014

Kehamilan Ektopik

Kandungan luar rahim atau istilah perubatannya kehamilan ektopik merupakan satu proses patologi yang amat jarang berlaku. Ia terjadi apabila fetus membesar di luar kawasan rahim atau uterus.



Kandungan seumpama ini merupakan ancaman kepada nyawa si ibu kerana ia berisiko menyebabkan pendarahan yang banyak serta koyakan tisu.

Kes seperti ini berlaku apabila telur yang subur dan telah bersenyawa tidak tertanam di dalam rahim. Sebaliknya dalam kebanyakan kes kandungan di luar rahim, telur tersebut tertanam di dalam tiub fallopio atau ovari. Kadangkala terdapat juga keadaan di mana telur tersebut melekat dalam ruang abdomen.

Kehamilan jenis ini merupakan keadaan perbidanan yang serius dan memerlukan rawatan perubatan segera.

Kehamilan ektopik perlu ditamatkan dengan pembedahan laparotomi atau laparoskopi.

Tindakan dan Tawaran

Dengan memiliki pelan perlindungan kad perubatan peribadi, ia dapat mengatasi dan meringankan kos pembedahan dan rawatan anda. Cegah sebelum terlambat.

Hubungi kami hari ini untuk penerangan lanjut di talian +601132928711 (En Khaidir Zakaria)

Kata kunci : Laparotomi, Laparoskopi, Kehamilan Ektopik, Komplikasi Bersalin,

September 25, 2014

Keluarga Iskandar


Alhamdulillah. Saya berpeluang bertemu dengan keluarga saudara Iskandar tempoh hari. Kami berbincang tentang pelan langkah-langkah perlindungan takaful untuk ahli keluarganya. 

Saya akan kongsikan sebahagian maklumat ini dengan pembaca tentang proses dan jalan penyelesaian yang boleh di jadikan contoh untuk pembaca memahami lebih lanjut tentang kepentingan adanya pelan perlindungan takaful. 




September 24, 2014

Kad Perubatan HealthEnrich

Dapatkan Pelan Perlindungan Keluarga dan Peribadi Kad Perubatan HealthEnrich.



Berikut adalah senarai komplikasi-komplikasi ‪‎bersalin‬ yang dilindungi yang terdapat dalam pakej Kad Perubatan HealthEnrich:

  • Pembekuan Intravaskular
  • Kehamilan Ektopik
  • Hydatidiform Mole
  • Toksemia Semasa Mengandung
  • Embolisme Pulmonari Semasa ‪Mengandung‬
  • Embolisme Cecair Amniotik
  • Eklampsia
  • Pendarahan Postpartum Memerlukan Histerektomi


Kata kunci : Kad Perubatan Peribadi, Kehamilan Ektopik, Komplikasi Bersalin,

September 19, 2014

Why You Need Key Man Insurance

Why we need key man Insurance ?


"to protect a key employee in a company, against the loss of profit suffered by a company in case the key employee, well, dies or permanently disabled (TPD). The beneficiary of keyman insurance policy is always the company".




Please kindly contact us with any correspondence requiring immediate attention. Otherwise, we shall reply your email as soon as possible on our return.

Thank you


Keywords : Employment Insurance Benefits, Keyman Insurance, Key Person Insurance,  Key Man Insurance,

September 09, 2014

Ingat 5 Perkara Sebelum 5 Perkara




Ingatlah Kamu 5 Perkara Sebelum 5 Perkara
Ingatlah Kamu 5 Perkara Sebelum 5 Perkara

5 Perkara Sebelum 5 Perkara


Dari Ibnu Abbas, Rasulullah S.A.W bersabda yang bermaksud :

Rebutlah lima perkara sebelum datangnya lima perkara.

  • Masa sihat sebelum sakit.
  • Masa kaya sebelum datangnya masa sempit (miskin).
  • Masa lapang sebelum tiba masa sibuk.
  • Masa mudamu sebelum datang masa tua dan
  • Masa hidup sebelum tiba masa mati.


Dalam urusan memohon pelan perlindungan Takaful, faktor kesihatan dan usia adalah perkara utama yang diambil kira. Selain itu, faktor risiko gaya hidup, jantina, pekerjaan & perniagaan. 

Oleh itu, rebutlah peluang seperti mana 5 perkara sebelum 5 perkara dalam menguruskan pelan kewangan kita.

Sekiranya anda seorang usahawan, ahli perniagaan atau individu yang sdang memikirkan dan mengambil berat tentang hal urusan pelan perlindungan risiko kewangan dan mahukan maklumat tambahan, hubungi saya hari ini untuk bantuan lanjut.

Insya Allah, saya akan usaha memberikan beberapa penyelesaian perlindungan risiko perniagaan dan individu berdasarkan keperluan anda.

Terima kasih

Khaidir Zakaria , Putrajaya

September 08, 2014

Keperluan atau Kemahuan ?

Keperluan hidup kita sentiasa berubah mengikut peredaran masa. Justeru, apabila keperluan hidup berubah, keutamaan kita turut berubah.



Masalahnya, kita juga perlu mengubah perancangan kewangan kita untuk diselaraskan dengan keutamaan hidup kita yang berubah.

Bagi memenuhi keperluan dan keutamaan peserta takaful, terdapat satu pelan perlindungan takaful keluarga yang mengamalkan konsep derma bantu-membantu dan ia juga berkaitan dengan pelaburan yang berlandaskan prinsip-prinsip Syariah.

Lima (5) kompenen asas yang terdapat dalam pelan perlindungan takaful keluarga.

Ia komprehensif dan fleksibel. 


1. Manfaat pampasan kematian / Lumpuh Kekal Keseluruhan
2. Manfaat pampasan sakit kritikal
3. Pampasan kemalangan dan kematian akibat kemalangan
4. Kos Rawatan (Medical Card)
5. Simpanan (Investment Unit Account)


Diharap perkongsian ilmu dapat membantu pemahaman anda tentang perkara asas yang terdapat dalam pelan perlindungan takaful keluarga.

Hubungi saya hari ini untuk bantuan maklumat lanjut serta kongsikan ilmu ini dengan ahli keluarga tersayang dan rakan-rakan niaga anda.


September 05, 2014

Kenapa Perlu Pelan Perlindungan Risiko?

Dengan adanya perlindungan takaful perubatan, sekurang-kurangnya sebahagian besar bil rawatan dapat dibayar daripada tabung derma peserta. Di samping mendapat perlindungan kita juga beramal. Ini sudah tentu melayakkan peserta mendapatkan rawatan di hospital swasta walapun bergaji agak kecil.



Perancangan kewangan yang baik seperti menyertai takaful dapat menghindarkan kita daripada mengeluh bil hospital yang tinggi walaupun bagi seorang kerani kilang sebagai contoh.

Share info ini dengan rakan2 dan ahli keluarga tersayang.

Khaidir Zakaria
Putrajaya

August 20, 2014

Matematik

Katakan umur kita sekarang 30 tahun dan merancang untuk bersara pada usia 50 tahun.

Anggarkan kita hidup hingga umur 70 tahun.

Fikirkan jawapan untuk soalan di bawah ini :


  • Berapa jumlah pendapatan bulanan yang kita mahukan setiap bulan pada usia 51 tahun hingga 70 tahun?
  • Berapa jumlah simpanan setiap bulan sekarang hingga umur kita umur 50 tahun untuk cover pendapatan pada usia 51 tahun hingga 70 tahun?
  • Berapa jumlah peruntukan untuk kos perubatan kita di sepanjang usia bersara?


Anggaran dividen adalah 6% dan kos inflasi adalah 8%

Jawapan : ?

July 15, 2014

Panduan Qunut Nazilah

Bacaan Qunut Nazilah ini boleh dilakukan pada setiap solat fardhu: Zohor, Asar, Maghrib, Isyak dan Subuh. Ia dibaca pada rakaat terakhir selepas bangun dari Ruku’ untuk ‘Itidal. Doa dibaca ketika berdiri untuk I’tidal.

Doa dibaca ketika berdiri untuk I’tidal. Ada tiga cara membaca doa tersebut. Imam boleh memilih salah satu dari cara-cara berikut:

1. Membaca doa Qunut sepertimana yang biasa dibaca ketika solat Subuh.
2. Membaca doa Qunut Nazilah sahaja sepertimana yang di dalam lampiran
3. Membaca doa Qunut subuh dan diikuti dengan doa Qunut Nazilah .


"Ya Allah, sesungguhnya kami bermohon pertolongan Mu, kami meminta ampun kepada Mu, kami memohon petunjuk dari Mu, kami beriman kepada Mu, kami berserah kepada Mu dan kami memuji Mu dengan segala kebaikan, kami mensyukuri dan tidak mengkufuri Mu, kami melepaskan diri daripada sesiapa yang durhaka kepada Mu.

Ya Allah, Engkau yang kami sembah dan kepada Engkau kami bersalat dan sujud, dan kepada Engkau jualah kami datang bergegas, kami mengharap rahmat Mu dan kami takut akan azab Mu kerana azab Mu yang sebenar akan menyusul mereka yang kufur

Ya Allah, Muliakanlah Islam dan masyarakat Islam. Hentikanlah segala macam kezaliman dan permusuham, Bantulah saudara-saudara kami di mana sahaja mereka berada. Angkatlah dari mereka kesusahan, bala, peperangan dan permusuhan.

Ya Allah, selamatkanlah kami dari segala keburukan dan janganlah Engkau jadikan kami tempat turunnya bencana, hindarkanlah kami dari segala bala kerana tidak sesiapa yang dapat menghindarkannya melainkan Engkau, ya Allah.”

Rujukan : http://www.islam.gov.my/panduan-qunut-nazilah-0


July 05, 2014

Feeding People is Not a Crime


Dear Tengku Adnan,

Feeding People is Not a Crime. 

Regards,

KhaidirZakaria.com

Photo credit : Fahmi Reza


***
Berkongsi makanan bukan satu jenayah.

Sebarkan mesej ini di dinding-dinding ibu kota kita. 

Download versi hi-res PDF poster dalam gambar ni di sini: https://www.dropbox.com/s/3x0wxh9qs5iy7he/Feeding-people-is-not-a-crime.pdf

July 02, 2014

Kadar Zakat Fitrah 2014

Bismillahirrahmanirrahim

Berikut adalah kadar zakat fitrah bagi tahun 2014M / 1435H untuk setiap negeri di Malaysia yang ditentukan oleh Majlis Agama Islam Negeri-Negeri. Kadar zakat fitrah ditetapkan berdasarkan nilai satu gantang bersamaan 2.7 kg beras (atau senilai dengannya - ijtihad) yang di makan oleh majoriti penduduk negeri masing-masing.

http://ms.wikipedia.org/wiki/Zakat_fitrah
Bayaran Zakat Fitrah boleh dibuat di sepanjang bulan Ramadhan sehingga sebelum solat hari raya di pagi Hari Raya Aidilfitri. Zakat boleh dibayar kepada amil-amil yang dilantik oleh Majlis Agama Islam negeri masing-masing.

Sebaik-baiknya menunaikan Zakat Fitrah di awal Ramadan bagi membolehkan agihan kepada golongan yang layak disempurnakan sebelum menjelang Hari Raya Aidilfitri. 

Negeri Kadar Zakat
Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Putrajaya and Labuan RM 7.00
Selangor RM 7.00
Melaka RM 6.70
Johor RM 5.00 & RM 8.00
Negeri Sembilan RM 6.50
Pahang RM 7.00
Perak RM 7.00
Pulau Pinang RM 7.00
Kedah RM 7.00
Perlis RM 6.50
Kelantan RM 7.00
Sabah & Sarawak RM 7.00

* Majlis Agama Islam Negeri Johor telah menetapkan kadar zakat fitrah pada RM 5.00 & RM 8.00 bersamaan satu gantang beras. 
** Perbezaan kadar bayaran zakat fitrah di negeri Johor dan Terengganu adalah berdasarkan harga, gred dan jenis beras yang dimakan.

Nota Tambahan :

Syarat Wajib Zakat Fitrah

  • Mempunyai lebihan makanan atau hartanya untuk diri & keluarga pada malam dan siang hariraya.
  • Hidup pada akhir Ramadhan & awal Syawal
  • Anak yang lahir sebelum matahari terbenam pada akhir bulan Ramadhan dan hidup hingga selepasnya.
  • Memeluk Islam sebelum terbenam matahari pada akhir bulan Ramadhan
  • Seseorang yang meninggal selepas terbenam matahari akhir Ramadhan.

July 01, 2014

IBBM renamed as the Asian Institute of Chartered Bankers

**Copying for educational purposes only**



1st July 2014

Dear Khaidir  Zakaria

IBBM renamed as the Asian Institute of Chartered Bankers

I am pleased to inform you that the Institute of Bankers Malaysia or IBBM which is most commonly known to you is officially renamed as The Asian Institute of Chartered Bankers or in short, AICB, with immediate effect.

With this visionary transition that is set to complete over a twelve-month time frame, AICB will take on a greater role from the legacy of IBBM and promises to champion the vision of professionalising bankers by raising industry relevance and standards of its education.

AICB will lead and uphold the esteemed Chartered Banker status where its role as a professional body for bankers is appropriately redefined, its membership structure realigned to the Chartered Banker qualifications, and its learning facilities and environment improved to meet the needs of members and students. On that note, please be informed that the online learning management system formerly accessible at https://ibbm.csod.com has now been migrated to https://aicb.csod.com.

AICB will also extend its market reach to be in line with the growing regional footprint of its institutional members, where a much more cohesive and regional identity will be appropriate. The journey to stay ahead through this bold transformation will see us increase our visibility in the thought leadership space through forums, seminars and conferences. In this context, AICB will serve its agenda of professionalising the profession through the promotion of industry best practices for practitioners, institutional partnership both home and abroad, in line with our goals to build reputation, relevance and recognition.

We value your continuous support and are most grateful for all your contributions, inputs and suggestions. In the meantime, should you require any assistance, please email [email protected] or call +603 2095 6833.

Thank you, and my team and I look forward to serving you for many years to come.

Yours sincerely,

Tay Kay Luan
Chief Executive Officer

June 30, 2014

Surround Yourself With The Right People

Add caption

Surround Yourself With Right People

  • Working Malaysians need to have an insurance coverage of about nine times their annual salary, according to a study by the Malaysian Takaful Association (MTA).
  • We lean on our friends a lot. We share our successes and challenges with them. It’s important these people be the ones who support and encourage us. We must find a support system of friends who will support and challenge us. Surround Ourself With The Right People.
  • Rasulullah  bersabda: “Barangsiapa yang membantu seorang muslim (dalam) suatu kesusahan di dunia maka Allah akan menolongnya dalam kesusahan pada hari kiamat, dan barangsiapa yang meringankan (beban) seorang muslim yang sedang kesulitan maka Allah akan meringankan (bebannya) di dunia dan akhirat
  • Sekiranya anda tidak mempunyai servicing agent takaful dan mempunyai pertanyaan berkaitan pelan takaful keluarga / takaful perniagaan, sila hubungi kami di talian +601132928711 untuk bantuan proses membuat tuntutan ‪‪T‎akaful‬.


Happy Ramadan 1435H Al-Mubarak and a smooth fasting month, wherever you are.

June 29, 2014

Amanah Ayah

Nur Aisyah Humaira binti Khaidir


Imam al-Ghazali mengatakan "Anak merupakan amanah bagi kedua orang tuanya. Hatinya yang masih suci merupakan mutiara yang bersih tanpa ukiran dan gambar. Dia siap untuk diukir dan cenderung kepada apa saja yang mempengaruhinya. Jika dia dibiasakan dan diajarkan untuk berbuat kebaikan, maka dia akan menjadi anak yang baik. Dengan begitu, kedua orang tuanya akan berbahagia di dunia dan akhirat. Demikian juga guru dan pendidiknya. Sedangkan apabila dia dibiasakan berbuat jahat dan dibiarkan begitu saja seperti membiarkan haiwan ternak, maka dia akan sengsara dan binasa. Dosanya pun akan dipikul oleh orang yang bertanggungjawab untuk mengurusnya dan walinya."

Nur Hanania Binti Khaidir Zakaria — at Cyberjaya

June 27, 2014

Harapan ‪Ramadhan‬ 2014

Bismillahirrahmanirrahim

Ku mengharapkan ‪Ramadhan‬
Kali ini penuh makna
Agar dapat kulalui
Dengan sempurna

Selangkah demi selangkah
Setahun sudah pun berlalu
Masa yang pantas berlalu
Hingga tak terasa ku berada
Di bulan Ramadhan semula

Puasa satu amalan
Sebagaimana yang diperintahNya
Moga dapat ku lenturkan
Nafsu yang selalu membelenggu diri
Tiada henti-henti

Tak ingin ku biarkan Ramadhan berlalu saja
Tuhan pimpinlah daku yang lemah
Mengharungi segalanya dengan sabar
Kita memohon pada Tuhan diberikan kekuatan
Ku merayu pada Tuhan diterima amalan

Selangkah demi selangkah…
Dengan rahmat-Mu oh Tuhanku…
Ku tempuh jua

June 22, 2014

Hibah dan Wasiat

APA ITU HIBAH & WASIAT ?



Kenapa Perlu Buat Wasiat ?


Hibah ialah pemberian harta yang berlaku semasa hidup pemberi hibah, manakala wasiat ialah pemberian harta yang berlaku selepas kematian pewasiat.

Islam tidak menetapkan kadar atau had tertentu bagi harta yang hendak dihibahkan. Ini kerana harta yang hendak dihibahkan itu merupakan milik pemberi hibah, maka terpulanglah kepada pemberi hibah membuat pertimbangan terhadap kadar harta yang ingin dihibahkan. Walaupun begitu, Islam menggalakkan hibah diberikan secara adil, lebih-lebih lagi jika diberikan kepada anak-anak.


Rukun Hibah dan Syaratnya



Pemberi Hibah

Pemberi hibah hendaklah seorang yang berkeahlian seperti sempurna akal, baligh dan rushd. Pemberi hibah mestilah tuan punya barang yang dihibahkan. Oleh kerana pemilik harta mempunyai kuasa penuh ke atas hartanya, hibah boleh dibuat tanpa had kadar serta kepada sesiapa yang disukainya termasuk kepada orang bukan Islam, asalkan maksudnya tidak melanggar hukum syarak.


Penerima Hibah

Penerima hibah boleh terdiri daripada sesiapa sahaja asalkan dia mempunyai keupayaan memiliki harta sama ada mukallaf atau bukan mukallaf. Sekiranya penerima hibah bukan mukallaf seperti masih belum akil baligh atau kurang upaya, hibah boleh diberikan kepada walinya atau pemegang amanah bagi pihaknya. Penerima hibah mestilah menerima harta yang dihibahkan dan berkuasa memegangnya. Dengan kata lain, penguasaan dan kawalan terhadap harta mestilah diberikan kepada penerima hibah.


Barang atau harta yang dihibahkan


Barang atau harta yang hendak dihibahkan itu perlu memenuhi syarat-syarat berikut:
  • Ia hendaklah barang atau harta yang halal.
  • Ia hendaklah sejenis barang atau harta mempunyai nilai di sisi syarak.
  • Barang atau harta itu milik pemberi hibah.
  • Ia boleh diserah milikkan.
  • Ia benar-benar wujud semasa dihibahkan. Contohnya, tidak sah hibah barang yang belum ada seperti menghibahkan anak lembu yang masih dalam kandungan atau hibah hasil padi tahun hadapan sedangkan masih belum berbuah dan sebagainya.
  • Harta itu tidak bersambung dengan harta pemberi hibah yang tidak boleh dipisahkan seperti pokok-pokok, tanaman dan bangunan yang tidak termasuk tanah. Mengikut mazhab Maliki, Syafie dan Hanbali, hibah terhadap harta yang berkongsi yang tidak boleh dibahagikan adalah sah hukumnya. Dalam Islam, barang yang masih bercagar (seperti rumah) boleh dihibahkan jika mendapat keizinan dari penggadai atau peminjam.


Ijab dan Qabul


Sighah hibah merupakan lafaz atau perbuatan yang membawa makna pemberian dan penerimaan hibah. Ia tertakluk kepada syarat-syarat berikut:
  • Ada persambungan dan persamaan di antara ijab dan qabul.
  • Tidak dikenakan syarat-syarat tertentu.
  • Tidak disyaratkan dengan tempoh masa tertentu. Hibah yang disyaratkan dengan tempoh tertentu seperti yang berlaku dalam al-‘umra dan al-ruqba adalah sah hukumnya tetapi syarat tersebut adalah terbatal.
***

Dari segi bahasa, wasiat berasal daripada perkataan ‘wassa’ yang bererti memerintahkan, menasihatkan, menjanjikan atau pemberian harta selepas mati. Dari segi istilah pula ialah pemberian atau sumbangan oleh seseorang kepada orang atau pihak lain setelah dia meninggal dunia sama ada perkataan wasiat itu diucapkan atau tidak.


Rukun dan Syarat Wasiat



Pewasiat 

Pewasiat hendaklah seorang yang mukallaf (baligh dan berakal), merdeka dan dengan pilihan sendiri serta pemilik kepada harta yang diwasiatkan.


Penerima Wasiat

Penerima wasiat juga boleh terdiri daripada golongan fakir miskin, ulamak, masjid, sekolah dan sebagainya yang berbentuk umum dan tidak di khususkan, tetapi wasiat tersebut bukan-lah bertujuan maksiat.


Harta yang diwasiatkan

Harta yang diwasiatkan sama ada harta alih atau tak alih atau manfaat yang bernilai di sisi syarak, boleh dipindah milik selepas kematian pewasiat dan wujud dalam milikan pewasiat (jika ditentukan) atau wujud semasa kematian pewasiat (jika tidak ditentukan).


Ijab dan Qabul

Sighah (Ijab dan Qabul) wasiat boleh berlaku sama ada secara sarih atau kinayah dan sama ada melalui lisan, tulisan atau isyarat.


Rujukan :
Hibah & Wasiat : Analisis Hukum dan Aplikasi di Malaysia
Saudara Mohd Zamro Muda, UKM